2010. október 17., vasárnap

Miért pattog a kukorica?

Gondolkoztatok már azon, miért pattog ki olyan szépen a kukorica? Milyen egyszerű, de nagyszerű fizikai kémiai, kolloidikai és biokémiai változásokon megy keresztül, csak azért, hogy megehessük?

Viszonylag közismert tény, hogy pattogatott kukoricának csak adott fajtájú kukoricák alkalmasak, mégpedig azért, mert ezeknek keményebb héjuk* és magasabb víztartalmuk van, mint a csemegekukoricának.
A több, mint 10 százalékos víztartalom a kukorica melegítése közben elpárolog, de nem tud kiszökni a kukorica belsejéből a kemény héj miatt (ld.: nyomástartó edény, vegyipari géptan). Ahogy növeljük a hőmérsékletet, nő az adott, apró térfogatba zárt vízgőz nyomása is (pV=nRT,egyetemes gáztörvény, mindenki kedvence), míg 170-200 Celsius fokon a strapabíró héj is megadja magát, és felreped.

Mindeközben remek biokémiai átalakulások zajlanak a mag belsejében. A kukoricasejtekben szemcsék formájában jelen levő keményítő nagy mennyiségű vizet felvéve megduzzad és gélt képez (biokémia/kolloidika kombó). A héj felpattanásakor a vízgőz ezen a gélen "keresztül" párolog el, felhabosítva azt, és bumm, így lesz a chocapic pattogatott kukorica.

* a pattogatnivaló kukorica héja 18 kg-nyi terhelést bír ki, míg a csemegekukoricáé mindössze 6 kg-t.

forrás.: Kopfball - Warum poppt Popcorn?

3 megjegyzés:

  1. Az a chocapicos áthúzás nagyon betett :D

    VálaszTörlés
  2. A gélképzés a legjobb momentum az egészben...! Jó öreg kolloidika :))

    A szkeptikus blogon is próbálkoztak kukorica pattogtatással, igaz, hogy ott a lényeg a telefonon volt:

    http://szkeptikus.blog.hu/2008/07/07/kukoricapattogatas_mobiltelefonnal

    VálaszTörlés
  3. @ Névtelen: ezek szerint nem csak én emlékszem arra a reklámra ;}

    @Ram: :D kolloidika: sosem felejtünk el ;)

    VálaszTörlés