2010. november 10., szerda

Híres vegyészek 6 - Isaac Asimov

A színvonalas sci-fi nagymestere Isaac Asimov, aki szinte akkor kezdett novellát írni, mint kémiát tanulni, tizenöt évesen íratkozott be egyetemre, és tizenkilenc éves volt, mikor megszerezte vegyészi diplomáját (és ráadásnak első művét is ekkor publikálták) 1948-ban, 28 évesen a Columbia Egyetemen doktorált biokémiából.
Aki valaha is olvasott Asimov-könyvet, az talán nem is csodálkozik ezen: körülményes okfejtéseiből, és abból a tényből, hogy a modern, sci-fi-nek titulált űrfantasy regényekkel szemben Asimov ugyanannyi figyelmet fordított a tudományra, mint a fantasztikumra. Pszichohistória, a három Robottörvény, mind-mind tudományos precízséggel kidolgozott fikcionális elméletek.

Amit egészen biztosan kevesen tudnak: ha Paul McCartney nem lett volna sértődékeny, és Asimov nem lett volna makacs, akkor lehetőségünk lenne sci-fi rockoperát dúdolgatni esténként. McCartney ugyanis felkérte Asimovot egy ilyen darab szövegkönyvének megírására, s bár az író kapva kapott az ötleten, nem dolgozta bele a zenész által már megírt párbeszédeket, McCartney pedig végül elutasította a vázlatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése