2011. május 15., vasárnap

Wolfram Alpha - A mindentudó

A "mindentudás" valahol a tudakozóval és a különleges tudakozóval kezdődött, amikor az internet még csak valami ködös, tudományos-fantasztikus pletyka volt.
Azóta továbbléptünk, és mostanság a Gugli a legjobb barátunk, és Wiki a legjobb barátnőnk, ha információt akarunk szerezni valamiről... nos, igen, de meg tudja-e válaszolni nekünk a Google és a Wikipédia, hogy hány darab elektron van 134,578 g oxigénben? Nem.
Na és azt, hogy mekkora a távolság Budapest és Timbuktu között? Azt sem.

Valami mégis választ tud adni a legképtelenebb kérdéseinkre is, és ez a Wolfram Alpha, egy kereső-alkalmazás, amely különböző függvények, összefüggések és tényszerű adatok felhasználásával válaszol a kérdéseinkre, legyen szó fizikáról, közgazdaságtanról, kémiáról, vagy bármi más tudományágról.
Mindössze az a dolgunk, hogy egyszerű (angol) keresőszavakat adjunk meg neki, amiből ki tudja találni, mire gondolunk.
Két fenti példám keresőszavai például: "number of electrons in 134.578g oxygen" és "distance Budapest Timbuktu".

És még humoruk is van a fejlesztőinek ;}

3 megjegyzés:

  1. Budapesttől Timbuktu 3967.38 Km távolságra van, guglival megmondva. :) Igaz hogy én még általánosabban kerestem (distance calculator, első találattal), de meglett.
    Oxigénhez:
    google - "Oxigén wiki"
    wiki: "Elektronok héjanként 2, 6"
    Itt kicsit beüt az egyéni sötétségem, mert egyébként fogalmam sincs hogy ebből hogy kell kiszámolni azt, hogy egy gramm oxigénben hány elektron van.. De ha ez az érték megvan, akkor vissza google-hoz, és a keresősorba:
    [kapott elektronszám]*134,578
    És megvan. ;)

    VálaszTörlés
  2. Bocs Peti, de ezt az elektronokkal kapcsolatos számolást nem értem. :(

    Szerintem:
    1 db Oxigén atom az első ("K") héjon 2 db ("s"), a második ("L") héjon 6 db (2 db "s" és 4 db"p") elektront tartalmaz, ez összesen 8 db. Mivel 1 g oxigén nagy valószínűséggel molekuláris állapotban található, ezért egy O2 molekulában 16 db elektron van.
    Az O2 moltömege 2*16=32g, és van benne 6*10^23 db részecske (molekula), ezért
    1 g O2-ben van: [16 db (elektron) * 6*10^23 db (részecske)] / 32 g = 3*10^23 db elektron

    Üdv:
    Vegyész

    VálaszTörlés
  3. @ Vegyész, jól gondolod, így jön ki a helyes érték. :)

    @peti
    Jó az ellenvetés, természetesen Gugli+Wiki kombinációval is meg lehet találni a megoldást, a két módszer között elvi és időbeli különbség van. A WA nem olyan típusú keresőprogram, mint a Google, nem linkeket ad ki, amiből dolgozhatsz, hanem a konkrét eredményt. Végső soron, ha Google-lel keresel, TE válaszolsz, nem a Gugli :) A WA viszont válaszol egy feltett kérdésre.
    Kicsit olyan ez, mint egy lexikon és egy tanár közti különbség. Persze, megkeresheted a lexikonban, amire kíváncsi vagy, de egyszerűbb, ha megkérdezed a tanárt, mert ő azonnali és konkrét választ ad (optimális esetben, haha).

    ps.: A Budapest-Timbuktu távolságot sem a Gugli adta meg, ő csak odairányított a kalkulátorhoz :)

    VálaszTörlés