2011. július 4., hétfő

Miért lett "nikkel"? Miért lett "kobalt"?

... avagy: természetfeletti lények a tudományban :)

A 28-as rendszámú nikkel (Ni) elemi állapotában szürkésfehér, mérgező átmenetifém. Neve a német Érchegység középkori bányászainak kellemetlen tapasztalataira vezethető vissza. A nikkel ásványai ugyanis vöröses színűek, akárcsak a réz esetében, ezért a két fém ásványai nagyon könnyen összetéveszthetőek. A régi korok bányászai a nikkelt még nem ismerték, tehát minden vörös ásványból rezet próbáltak kinyerni. Amikor ez nem sikerült, megindult a suttogás: azért nincs benne réz, mert az ásványt elátkozta a "rézmanó", német nevén Kupfernickel. A fém felfedezője (Axel Fredrik Cronstedt, 1751) megtartotta az elem nevének a gonosz hegyi manó nevét, a Nickel-t.

A kobalt (Co, 27) neve, mint az a felvezetőből és a nyelvi hasonlóságból sejthető, hasonló eredettel rendelkezik. Az elem kék (kobaltkék) ásványai ugyan dekoratívak voltak, de a bányászok számára teljesen felesleges, sőt mi több, "rosszindulatú" volt a létezésük: semmilyen használható fémet nem tartalmaztak, és feldolgozásuk során arzéntartalmú melléktermékek keletkeztek belőlük. A rosszindulatú ásványokból nyerhető fémet tehát a rosszindulatú kobold után nevezték el.


ps.: Megpróbáltam kideríteni, hogy mi köze a nikkelbolhának a nikkelhez, de nem találtam semmit. Aki esetleg tudja, ne tartsa meg magának :}

5 megjegyzés:

 1. Ennél a gyakorikérdésnél az első két komment egész szimpatikus válasz:
  http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__267369

  VálaszTörlés
 2. @peti
  Ez érdekes elmélet, láttam én is, de nem találtam rá hiteles forrást. Kell kerítenem valahonnan egy nyelvészt :)

  VálaszTörlés
 3. Nyilván hemzsegnek a BME-n. :) (... mint a nikkelbolha. :P)

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok! ezen az oldalon angolul utalnak a manókra. http://www.webexhibits.org/pigments/indiv/overview/coblue.html "The name "Cobalt blue" comes from Middle High German kobolt = an underground goblin (cobalt was thought to be detrimental to silver ores)."

  VálaszTörlés