2010. január 31., vasárnap

Könyvajánló: Kaotikus Kémia


A Rettentő Tudomány sorozat körülbelül 10 éve élte fénykorát. Ismeretterjesztő könyvsorozatnak nevezném, vagy még inkább figyelemfelkeltő könyvsorozatnak; célja ugyanis az volt, hogy humoros, élvezhető, érthető módon mutassa be a tudományokat a 10-14 éves korosztálynak.


Ennek egyik kötete volt a Kaotikus Kémia, ami, nomen est omen, a kémiát járta körül, szervest, szervetlent egyaránt. Rengeteg ötlet volt benne, az atomi szintre zsugorodó, elektronokat magyarázó tanárnőtől kezdve a klasszikus, megképregényesített vegyészviccekig.  Körülbelül két óra alatt ki lehetett olvasni, mert a könyv fele illusztráció volt (remek rajzok, remek viccekkel).

Bár nem nevezhető komoly tudományos könyvnek, de ha valaki azt szerette volna elérni, hogy kisöccse/kishúga/kisfia/kislánya a kémia rajongója legyen, akkor elrohant a könyvesboltba, és megvette ezt a könyvet.

Manapság sajnos már csak antikváriumokban találkozni vele, pedig megérné újranyomni; a természettudományos oktatás romlik, és szükség lenne valamire, ami ellensúlyozza ezt. 

A Kaotikus Kémia tökéletes erre a célra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése