2011. április 19., kedd

Könyvajánló: Kalandozások a kémia múltjában és jelenében

A tudományos ismeretterjesztés nem csak az interneten és a televízióban zajlik, hanem a könyveken keresztül is. Régebben már bemutattuk a Rettentő Tudomány sorozat kémiáról szóló tagját, amely a 12-14 éves korosztályt ismertette meg a kémia alapjaival.

Ezúttal egy komolyabb könyvvel szeretnélek megismertetni benneteket, mégpedig egy, a Tudomány-Egyetem sorozatban helyet foglaló írással.
 
Inzelt György: Kalandozások a kémia múltjában és jelenében című könyve tulajdonképpen egy esszégyűjtemény, tíz kémiai, tudománytörténeti érdekességet mutat be, így többek között az áramforrások születését, a vezető polimereket, valamint az adminisztratív küzdelmet, amelyet egy-egy új elemnek végig kell szenvednie, míg végre elnevezi a IUPAC. 

Azoknak ajánlom a könyvet, akik nem sajnálják az időt és a figyelmet, hogy szélesítsék kémiai ismereteiket. Annak ellenére, hogy a szerző és a kiadó szerint is közérthető műről van szó, nem buszos olvasmány, és nem lehet lestrapált aggyal olvasni, oda kell figyelni a mondatokra, különben elszöknek.

Mivel régebbi megjelenésű (2003), és ismerjük be, sajnos nem lett bestseller, fogalmam sincs, hogy forgalmazzák-e még. Könyvtárakban viszont elérhető. Jó hír a fővárosiaknak: a Szabó Ervin Könyvtárban biztosan van. Most mondjuk ne keressétek, mert nálam dekkol :}

3 megjegyzés:

  1. Azzal remélem tisztában vagy, hogy egy ilyen bejegyzés után sürgősen visszaviszed azt a könyvet oda, ahová való. Természetesen előtte szólsz nekem, nehogy bárki beelőzhessen.

    VálaszTörlés
  2. Nocsak... Meglepő, de akit érdekel: a Pannon Egyetem könyvtárában is van belőle egy példány. (Bár valószínűleg le fogok csapni rá^^)

    VálaszTörlés
  3. Hah, micsoda hatalmi játékká alakult a Könyv birtoklása :D Mondjuk tényleg érdemes küzdeni érte. :}

    VálaszTörlés