2010. október 21., csütörtök

Hogyan készül a napelem?

Ma sikerült egy kis látogatást tenni egy magyarországi napelem gyárba. Gondoltam írok róla egy beszámolót, hátha más is érdekesnek találja rajtam kívül.(:
Viszont menet közben találtam hozzá egy remek kis videót, így először azt hiszem érdemes azt megnézni.





Annyit azért megjegyeznék, hogy nem kézzel folyik a cellák összeillesztése, hanem az már gépesített, mindössze a pénztárcánkon múlik, hogy hogyan oldjuk meg a feladatot. Bár a gépi forrasztás után ( a sorba kötést egyébként ónnal bevont rézzel oldják meg ) vizuális, "emberi" ellenőrzés is folyik, ilyenkor még könnyen javíthatók az esetleges hibák.
A laminálás lépésről pedig érdemes tudni, hogy a gépben vákuum keletkezik, alul és felül is, majd 5 perc után a felső részről leveszik a vákuumot, ennek következtében az ott lévő membrán rászorul a termékre és ilyen körülmények közt még 10 percet tölt a félkész napelem a laminálóban.
Fontos még talán megjegyezni, hogy újrahasznosítás is történik például abban az üzemben, ahol ma volt szerencsém megfordulni. Ezek a cellák rettentő könnyen törnek, de negyed illetve fél cellákból is lehetséges napelem gyártása, mindössze egy remek cellavágó szükséges hozzá.(:

1 megjegyzés:

  1. A "vizuális ellenőrzés"-nél elábrándoztam arról, hogy biztos milyen klassz minőségbiztosítási kártyákat is vezetnek róluk, azokkal az ééédes, ici-pici haranggörbékkel... :DD

    VálaszTörlés